Koko alueen etu vai itsekkäästi oma kunta?
YLEn aluevaalistartissa käytiin keskustelua siitä, pitäisikö äänestäjien tukea oman kunnan ehdokasta vai riittääkö, jos kirjoittaa pylpyrän sisälle asiansa osaavan ihmisen numeron, olipa hän kotoisin mistä tahansa. Juontajat analysoivat eri puolueiden vaalikonevastauksia ja pohtivat, kuinka turvata riittävät palvelut pienemmillä paikkakunnilla, jotta kaikki ei aina keskittyisi isoimpaan kaupunkiin. Miksi esimerkiksi Vihreät haluavat ajaa koko alueen etua mieluummin kuin omien asuinpaikkakuntiensa?
Äänet kuuluviin
Muistan kyseisen vaalikonekysymyksen. Vaihtoehtoja punnitessa tuntui, että vastaisinpa niin tai näin, aina se olisi väärinpäin. Ei kukaan Vihreä ehdokas halua talloa vähemmistöjen - eikä myöskään vähemmistöalueiden - oikeuksien yli. Jokaisen alueen ääni pitää saada kuuluviin. Päätöksentekoon osallistuminen on ehdottoman tärkeää. Samasta syystä emme halua valtuustoihin vain tummaihoisten ihmisten oikeuksia puolustavia valkoisia edustajia, vaan myös tummaihoisia itse. Tai vain naisten oikeuksia puolustavia miehiä, vaan myös naisia itse. Vain vanhuspalveluista puhuvia nuoria, vaan myös iäkkäitä ihmisiä itse.
Silti ajatus siitä, että jokainen ehdokas ajattelisi vain omaa asuinaluettaan (tai omaa positiotaan jonkin viitekehyksen edustajana), ei tunnu oikealta sekään. Kyllä lähtökohdan täytyy olla se, että ihmisen on osattava katsoa myös oman kuplansa ulkopuolelle. Jos joltain paikkakunnalta ei liikene edustajaa valtuustoon asti, on pyrittävä saamaan sieltä joku jäseneksi esimerkiksi tiettyyn lautakuntaan. Mutta vaikka jostain kunnasta ei löytyisi halukkaita mihinkään, ei valtuusto silti saa syrjäyttää tuon kunnan asioita päätöksenteossa.
Ei meidän asiamme ole parantaa vain oman kaveripiirin palveluita vaan koko Keski-Suomen.
Entä jos aluevaltuuston jäsen istuu myös kunnanvaltuustossa?
YLEn ohjelmassa mainittiin myös mahdolliset intressiristiriidat. Jos aluevaltuuston jäsen istuu myös oman kuntansa valtuustossa, onko hänellä paineita edistää oman pitäjän asioita koko alueen edun kustannuksella? Sellainen olisi inhimillistä mutta kovin itsekästä. Ohjelman juontaja totesi hiukan oudosti, että kun on "riittävän monta itsekästä" valtuustossa, niin kokonaisuudesta tulee lopulta hyvä.
Minä sanon, että ei se niin ole.
Jos valtuusto on täynnä itsekkäitä omaa hyötyään tai pelkästään oman alueensa etua ajavia jyriä, syntyy vain kitkaa ja riitaa, epätasa-arvoa ja eripuraa. Syntyy pirstaloitunut hyvinvointialue. Siksipä kokeneiden kuntapoliitikkojen lisäksi tarvitsemme valtuustoon riittävästi tuoreita kasvoja, joilla ei ole vakiintuneita verkostoja tai erityisintressejä taakkanaan. Tässä on ehkä minun vahvuuteni uutena kasvona Keski-Suomessa.
Nykyään ihmiset muuttavat, heidän lapsensa ja lapsenlapsensa lähtevät opiskelemaan tai työn perässä muualle, mummoille ja vaareille löytyy hoivakoti toisen kunnan puolelta. Vaikka oman kylän asiat ovatkin tärkeitä, niin ovat myös ne naapuripitäjän palvelut. Sielläkin asuu ihmisiä. Ja mitä siitäkin tulisi, jos kaikki vain ajaisivat omaa etuaan: jos vaikkapa kaikki jyväskyläläiset alkaisivat hoitaa pelkästään kaupungin asioita unohtaen Keuruun, Saarijärven, Hankasalmen tai vaikkapa piskuisen Luhangan, jossa omat äidinpuoleiset juureni ovat?
Ei, kyllä meidän on astuttava ulos itsekkäistä kuplistamme ja ajateltava aluetta kokonaisuutena. Loppujen lopuksi meillä on täällä yhteiset tarpeet ja yhteinen rahapussi.